Prva-dj               JASLICE U NEUMU

    
     U Neumu nije bilo društvenog obdaništa, zaposleni roditelji molili su sestre da im uzmu djecu na čuvanje. Vidjevši tu potrebu, sestreя| nastojale izaći im ususret te 1. rujna 1981. god. uzimaju 12 djece.Tako je počelo. No, broj djece je sve više rastao, te je asne-jaslicedosezao i do i 36. Bila su to djeca do 6 godina, sve dok općina nije otvorila obdanište. Ta sestre preuzimaju brigu za djecu od 1 do 3 godine.
     Nakon otvaranja obdaništa sestre su u više navrata sa strane općinskih vlasti imale smetnji i neprilika sve dok nije na republičkoj razini zabranjeno čuvanje djece "zbog štetnog religioznog utjecaja", kako je zabrana obrazložena.  Sestre službeno prestaju| čuvanjem djece 1. veljajasl-koloče 1985. god. što im je veoma teško palo.
     Budući da su sestre bile prinuđene promijeniti prvobitnu svrhu kuće, primaju u kuću četiri siromašne starice i brinu se о njima. Prostor je bio skučen i nije bio prikladan za tu vrstu apostolata. Nakon dvogodišnje stanke sestre 1. rujna 1987. opet otvaraju Jaslice stavljajući ih pod zaštitu sv. Rafaela.asne-djeca
     Nažalost broj djece u Neumu se iz godine u godinu smanjuje pa je i potreba za čuanjem sitne djece sve manje izražena. Iako jaslice imaju sve uvjete koji se traže za ovaj uzrast malenih, neki roditelji se i na druge načine snalaze te povjeravaju djecu ženama koje baš i nemaju prikladne uvjete ali su u prednosti što mogu primiti dijete u svako doba dana i noći.Ljubica Osim toga sela sve više puste a starci i starice dolaze u Neum kod sinova i kćeri te preuzimaju brigu za malene dok roditelji rade.
     Sve u svemu Jaslice postoje i postojat će doklegod to bude potreba ocom gradu.
     Na ovoj ćemo stranici doskora popisati imena svih sestara i razdoblje u kome su radile u Jaslicama kada prikupimo o tome podatke iz sestarske kronike u Neumu.
 
 

 
 
   

Site Login