Beatifikacija pape Ivana Pavla II

Beatifikacija pape Ivana Pavla 2

Beatifikacija pape Ivana Pavla 2

Beatifikacija pape Ivana Pavla II

Beatifikacija pape Ivana Pavla II. (1978 – 2005) započinje 1. svibnja 2011. Vatikan je potvrdio 18. veljače kako će proglašenje blaženika započeti u 10 sati, a predvodit će ga Benedikt XVI. na Trgu sv. Petra.

Ceremonija beatifikacije imat će ista obilježja kao i svaka svečanost beatifikacije. Za vrijeme mise čitat će se i kratak sažetak o životu Ivana Pavla II. Rimska će biskupija, večer prije, organizirati molitveno bdijenje na nekadašnjem trkalištu Circo Massimo. Bdijenje će predvoditi Papin rimski vikar Agostino Vallini dok će papa Benedikt XVI. taj dvoipolsatni program pratiti videoisječkom. U ponedjeljak 2. svibnja, u 10.30 sati na Trgu sv. Petra služit će se misa zahvalnica, a predslavit će je državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Vatikan je istaknuo da za svečanost beatifikacije neće biti izdavanja ulaznica. Pristup Trgu i okolnim ulicama bit    će besplatan, a regulirat će ga i policija. Nakon mise, u bazilici sv. Petra izložit će se sarkofag novog blaženika za vjerničko štovanje. Prenošenje sarkofaga u kapelicu sv. Sebastijana u bazilici sv. Petra bit će zatvoreno za javnost. Također, vatikanska Prefektura posebno je upozorila na lažne ulaznice koje se prodaju na internetu. „Za slavlje beatifikacije pape Ivana Pavla II, kao što je već objavljeno, ne trebaju nikakve ulaznice”, stoji u priopćenju. Između ostalog, za sva su slična papinska liturgijska slavlja ulaznice uvijek besplatne. „Ni jedna osoba ni institucija ne može ih naplaćivati“, ističe Prefektura. Parkiralište će za osobe s invaliditetom biti besplatno, a nalazit će se u blizini svečanosti beatifikacije.

Lijes s posmrtnim ostacima Ivana Pavla II. bit će ukrašen tako da mu se tijelo neće moći vidjeti, a bit će izložen u bazilici sv. Petra ispred oltara ispovijedi. Već istog dana, neposredno nakon svečanosti beatifikacije, vjernici će moći sudjelovati u štovanju ostataka blaženika.

Kardinal José Saraiva Martins potvrdio je kako se očekuje više od 2,5 milijuna hodočasnika i vjernika iz svih krajeva svijeta.

Izvor: www.papa.hr