Faustina Kowalska, svetica Božjeg milosrđa

faustina kow

faustina kowFaustina Kowalska

svetica Božjeg milosrđa

Sestra Marija Faustina pripada danas najpoznatijim svecima Crkve. Po njoj Isus na poseban način posreduje svijetu poruku o Božjem milosrđuRođena je 1905. pod imenom Helena. Bila je treće dijete u siromašnoj poljskoj obitelji s desetero djece.

S dvadeset godina stupila je u kongregaciju Naše Gospe od Milosrđa, nakon neuspješnih pokušaja s drugim samostanima. Redovničko ime joj je Marija Faustina.Tijekom 13 godina koje je provela u kongregaciji, imala je brojne izvanredne milosti poput dara kontemplacije, proricanja, čitanja ljudskih srdaca, pri čemu je dosegla vrhunac sjedinjenja s Bogom na zemlji.

Isus je nadahnuo sv. Faustinu da svijetu približi i navijesti Božju ljubav, da izmoli Božje milosrđe za cijeli svijet, između ostalog po novim oblicima štovanja Božjeg milosrđa koje je Isus preporučio: slika milosrdnog Isusa s potpisom “Isuse, uzdam se u Tebe”, svetkovina Božjeg milosrđa na prvu nedjelju nakon Uskrsa, krunica Božjeg milosrđa, molitva u sat milosrđa (15 h) i širenje štovanja Božjeg milosrđa. Isus joj se ukazivao više puta o čemu je pisala u knjizi „Dnevnik Faustine Kowalske”: „Neka najveći grešnici polažu svoju nadu u Moje milosrđe. Oni imaju pravo prije svih drugih pouzdati se u bezdan Mojeg milosrđa.“

Umrla je u samostanu Krakow Lagiewniki, 5. listopada 1938.

8. travnja 1993. godine, prve nedjelje poslije Uskrsa, Papa Ivan Pavao II. na Trgu sv. Petra u Rimu proglasio ju je blaženom, a  prve nedjelje poslije Uskrsa, 30. travnja 2000. i svetom riječima : „Krist te izabrao da cijelom svijetu naviještaš njegovo nedokučivo milosrđe.“ Tako je s. Faustina postala prvom sveticom trećeg tisućljeća. Zaštitnica je djece, siromašnih obitelji, kućnih pomoćnica, kuharica i kuhara, vrtlara, portira, djevojaka i mladića koji žele u samostan te poljskog grada Lodza. 

Riječi koje je Isus uputio sestri Faustini najbolje opisuju njezinu životnu zadaću, zahvaljujući kojoj je postala prva svetica trećeg tisućljeća i omiljena zagovornica naših vremena:

„Ti ćeš izmiriti zemlju s Nebom, umirit ćeš pravednu Božju srdžbu i izmoliti svijetu milosrđe. Bori se za spasenje duša. Ohrabruj ih da se pouzdaju u Moje milosrđe, jer to je tvoja zadaća u ovom i u budućem životu. Tajnice Mojeg najdubljeg otajstva, znaj, da si u isključivoj prisnosti sa Mnom. Ti ćeš pripravljati svijet na Moj konačni dolazak. Vječno ćeš stajati pred Mojim prijestoljem kao živi svjedok Mojega milosrđa. Srce Mojeg Srca, ispuni se radošću.“

 

(Izvor:http://www.mladikatolici.net/)