Izazov jedne mladosti (I)

ruke

rukeIzazovi jedne mladosti (I)

Mlad si možeš sve. Na prvu, zvuči kao slogan neke propagandne poruke, a nerijetko je tek nespretno interpretirana poruka društva mladom čovjeku u nedostatku ili nemogućnosti da ga se, kao takvog, uputi na nešto pozitivno i dobro.  Ipak, ako staneš i promisliš, poruka, da kao mlad možeš sve, ne mora biti pogrešna. Osobito ako,  postaneš svjestan da ti je sloboda izbora dana od Boga. Radost se umnoži, ukoliko, vremenom Bog, ili ono čemu  nas On  uči, postane, sve  ili pak, važan dio onoga što  želiš i čemu težiš u životu.

 Tako se ono što je isprva bilo samo puki izraz zahvalnosti, za darovanu slobodu izbora, pretvara u veliku i istinsku radost života. Radost u kojoj su nas odgajali roditelji, ona na koju su nas, prijateljskim primjerom i savjetom potaknuli, neumorno podsjećaju bliske  osobe, pa i potpuni neznanci. Radost vjere. Svaka riječ ovog teksta neka im je zahvala i molitva da im dobri Bog dostojno uzvrati, jer su, spremno  dijeleći vlastitu radost, omogućili da ona, nespretno sročena, poruka s početka dobije dublji i veći smisao, onaj  koji. za primjer drugima, daje i sveti Pavao (Fil 4:13).

 Sve mogu u onomu koji me jača

Izgovorena iz Pavlovih usta ova poruka ima osobitu težinu, obzirom  da je, do obraćenja,  Pavao  progonio vjernike. Dopušta shvatiti grešku koju činimo ukoliko našu  mogućnost da učinimo bilo što (dobro ili loše) vezujemo isključivo za mladost, a kamoli to,  dobro koje, eventualno, učinimo, pripišemo kao vlastitu zaslugu. Kao da nam to nije dano i kao da na to nismo upućeni od Boga, osobito kroz dvije zapovjedi ljubavi.

Upravo te zapovjedi su smjer u kojem Bog želi usmjeriti živote svakoga od nas. Time se ne ugrožava sloboda našeg izbora- naprotiv. Ovozemaljskom životu, kroz poštovanje zapovjedi, se nudi smisao kao i učvršćuje nada i vjera u  život vječni.To što što ćemo odabrati ovisi o nama. Bili  mladi ili  stari, doista je manje bitno u odnosu na, ono što možemo, ili već jesmo, izabrali kao, smjer u kojemu želimo poći, ali i cilj kamo želimo stići. Stoga je važno da svoje jasno opredjeljenje za Krista, potkrjepljujemo, bezuvjetno čineći dobro jedni drugima… 

                                                                                                                                                                           

 Mladost