Najnovije o svetoj krizmi!

Najnovije o svetoj krizmi!
Puno stoljeće svijet nije zahvatila ovakva  nevolja pandemije kao ova naših dana! Moramo prihvatiti vjerom i razumom ovu nedaću  i moliti dobrog Boga da nam skrati ove dane a svojom suradnjom činitmo i mi sve što možemo..
Veoma nam je žao što je i ova naša uzorna generacija krizmanika postala žrtva te velike svjetske nevolje! Evo nekoliko zaključaka nakon temeljtiog razmišljanja i dogovaranja s Biskupom:
– Ne bi bilo dobro odgađati događaj u zimska vremena. Imamo mogućnost kako slijedi:.
  • Krizma ne može biti u nedjelju 27 rujna jer je to dan kada je Biskup sa svim svećnicima u svojoj trebinjskoj katedrali.
  • -Ni ndjeelja 4. listopada nije na raspolaganju, Biskup ima patron župe sv. Franje u Čapljini.
  • Isto tako ni nedjelja 11. listopada nije slobodna,  oba su biskupa u Zagrebu na izvanrednom sastanku…
  • I tako se, eto,  vrijeme prolongira pa čak ne vidimo kraja do kada. Zato je Biskup odredio da sv. krizmu u našoj župi obavi u nedjelju 4. listopada naš biskupski vikar – zamjenik don Ivo Šutalo sa svim ovlastima i uobičajenim obredom kao i uvijek.  To bi nam bio najprihvatljiviji termin i prilika. Pa lijepo molio krizmanike i roditelje da prihvate datum 4. listopada kao dan krizme u našoj. župi u 11 sati. Kako svaki dan dobivamo neugodne vijesti o sve više zaraženih svećenika zbog njihove nužne službe, u crkvi bi tjekom krizme bili pristutni s razmakom krizmanici, kumovi, fotograf, roditelji – a sav puk pred crkvom. Po završetku mise rodbina bi u grupama mogla ući u crkvu i po običaju se fotograirati sa svojim krizmanicima. Napominjemo da se kraj epidemiji ne vidi i da bolja vremena nisu na vidiku. Predlažemo da ne bude ni većih obiteljskih slavlja. Oni koji su ih već obavili neka ih ne ponavljaju nego svedu na obiteljsko okupljanje. a i drugima se ne preoručuje veće okupljanje.
  • Ako je izabrami kum odsutan, on će biti upisan, a može ga zamijeniti bilotko
  • Molimo za razumjevanje. O svem se temeljito razmišlajlo i došlo do ovakve odluke!!!