Obavijesti hodočasnicima u Rim

Petar-crkva-W

Petar-crkva-WDetaljne obavijesti hodočasnicima u Rim

 U privitku (pritisnite ovu oznaku VIŠE)  hodočasnici u Rim mogu dobiti detaljne obavijesti o hodočašću: polazak, mjesta koja će pohoditi,  što treba ponijeti  i sve drugo. Voditelj našeg autobusa je don Milenko Krešić župnik u Trebinju i za nejasnoće možete se obratiti njemu na mobilni telefom: 063 350-088.- Svima želimo sretan i blagoslovljen put te da osnaže svoju vjeru na grobovima svetih Apostola Petra i Pavla!

Program hodočašć u Rim aza hodočasnike iz Neuma, Hrasna i Trebinj
6.-11. listopada 2013. godine
 
Vodič: don Milenko Krešić.
 
Nedjelja, 6. listopada: Neum – Split
          15, 00 – Polazak iz Neuma.
          18,00-20,30: Split. Ukrcaj u trajekt. Naš autobus ide na trajekt Marko Polo. Granična kontrola. Po dolasku u luku svaki hodočasnik napušta autobus s vlastitim stvarima potrebnima za noć i dokumentima te organizirano prolazi graničnu kontrolu. Putne karte ranije ćemo pribaviti i svakom hodočasniku dodijeliti.
          21,00: Isplovljavanje trajekata.
 
Ponedjeljak, 7. listopada: Ankona – Asiz – Rim (Središnji događaj: Sv. Misa u bazilici Gospe od Anđela – Porciunkula u 12,00 sati; predvodi i propovijeda: fra Miljenko Šteko, provincijal)
          7,00: Uplovljavanje trajekata.
          7,30-8,30: Granične kontrole te polazak u Asiz. Sa sobom ponijeti osobne stvari i dokumente te nakon što smo prošli graničnu kontrolu pričekati autobuse.
          12,00: Sv. Misa u bazilici Gospe od Anđela – Porciunkula. Hodočasnicima, ovisno o dolasku pred baziliku, omogućiti slobodno vrijeme za okrjepu, druženje, … U 11,30 priprema za slavlje sv. Mise; tumačenje bazilike i o životu sv. Franje.
          13,30-16,00: Razgledanje Asiza i hodočašće na grobove sv. Klare i sv. Franje. Od Porciunkule autobusima do gornjeg parkinga u blizini bazilike sv. Klare. Po završetku razgledanja i hodočašća ukrcaj na donjem parkingu u blizini bazilike sv. Franje.
          16,30: Polazak iz Asiza.
          19,30: Dolazak u Rim, u predgrađe Rima – Sacrofano, u Fraterna Domus (Via Sacrofanese 2), Hotel Serenissima (Via Rimbomba 10) te Cittadella ecumenica (La Rosta, Via Taddeide). Smještaj po sobama. Odmah po smještaju večera, nakon večere počinak.
 
Utorak, 8. listopada: Rim (Središnji događaj: Sv. Misa u bazilici sv. Pavla izvan zidina u 8,30 sati; predvodi i propovijeda, mons. Ratko Perić, biskup)
          6,30: Ustajanje.
          7,00: Doručak.
          7,30: Polazak prema bazilici sv. Pavla izvan zidina.
          8,30: Sv. Misa u bazilici, na grobu sv. Pavla. Autobusi se mogu parkirati i čekati ispred bazilike. U bazilici, prije početka sv. Mise preko razglasa govor o mučeništvu sv. Pavla i bazilici.
          10,30-18,00: Znamenitosti Rima: bazilika sv. Ivana Lateranskog, bazilika sv. Marije Velike, sv. Petar u okovima, Koloseum, Fori Imperiali, Piazza Venezia, Campidoglio, Ara Coeli i grob kraljice Katarine Kosače … U razgledanje grada nositi samo osobne dokumente i nešto novca (kupiti sendvič, vodu, suvenir, itd… ). Preporučuje se, zbog lopova, da se vrijedne stvari poput dokumenata i novca ne stavljaju u torbice jer su one najveća meta lopova.
          18,00: Ukrcaj u autobuse na dogovorenim stajalištima i povratak u hotel.
          19,30: Večera i počinak.
 
Srijeda, 9. listopada: Rim (Središnji događaji: Generalan audijencija – susret sa Svetim Ocem u 10,00 sati te sv. Misa u bazilici sv. Karla u 18,00 sati: predvodi i propovijeda, mons. Ratko Perić, biskup)
          6,30: Ustajanje.
          7,00: Doručak.
          7,30: Polazak prema Trgu sv. Petra.
          8,30: Dolazak na Trg sv. Petra. Tumačenje povijesti Vatikana, Vatikanskoga grada, samoga Trga i čekanje audijencije.
          10,30: Generalna audijencija – susret sa Svetim Ocem.
          12,30 – 18,00: Znamenitosti Rima: Piazza Navona, Pantheon, Fontana di Trevi, Piazza Spagna, crkva sv. Jeronima …
          18,00: Sv. Misa u bazilici sv. Karla.
          19,30: Ukrcaj u autobuse kod Ara Pacis ispred crkve sv. Jeronima.
          20,30: Večera i počinak.
Četvrtak, 10. listopada: Rim – Loreto- Ankona (Središnji događaji: Sv. Misa na Oltaru Katedre u bazilici sv. Petra u 9,00 sati; predvodi i propovijeda, mons. Ratko Perić biskup te Služba Riječi u Loretu u 16,00 sati: predvodi i kratki nagovor, don Željko Majić, gen. vikar)
          6,00: Ustajanje, spremanje i napuštanje hotela.
          7,00: Doručak.
          7,30: Odlazak prema bazilici sv. Petra, ulazak u baziliku i smještaj u dio bazilike kod Oltara Katedre. Tumačenje bazilike preko razglasa.
          9,00: Sv. Misa na Oltaru Katedre.
          10,30-12,30: Pojedinačno razgledanje bazilike, kripte. Mogućnost kupovine suvenira.
          12,30 – 13,00: Polazak u Loreto.
          16,00: Loreto – Služba Riječi, prolazak kroz Svetu Kuću.
          17,00: Polazak u Ankonu.
          18,30-20,30: Ankona, granične kontrole, smještaj na trajekte.
          21,00: Isplovljavanje.
Petak, 11. listopada: Split – Hercegovina
          7,00: Uplovljavanje u splitsku luku.
          7,30: Granična kontrola kao i kod ranijih graničnih prijelaza.
          8,30: Polazak u Hercegovinu.
          12,00: Dolazak u župe i vlastite domove.
 
Raspored autobusa i polasci
 
Autobus br. 1 – Odgovorna osoba: Don Milenko Krešić (063 350-088)
Volvo katni (ZG-6900-DK), broj sjedala 87+1
15,00 – Neum + Trebinje + Hrasno – na magistrali u Neumu (80+5+2)
 
Hodočasnička cijena
U najavi hodočašća rečeno je da bi cijena bila oko € 260,00. U dopisu iz svibnja najavljeno je da bi se cijena zbog velikog broja zainteresiranih mogla malo i povećati. U pismu je među ostalim i ovo zapisano: „Kako je sve ovo otišlo i preko očekivanja (prvotna je misao bila da bi moglo biti do 500 hodočasnika) moguće je da cijena bude viša za koji eur (nikako toliko da se ljudi pođu pitati: što je sad ovo) jer nije zgodno naći tolika mjesta po najpovoljnijoj cijeni“. Nadali smo se i sponzorstvu. Uputili smo na razne adrese molbe, ali je do danas odgovorila samo Croatia osiguranje sa 1.000,00 KM. A, sustižu troškovi koje nismo očekivali. Tako npr. za slavlje sv. Mise u bazilici sv. Pavla izvan zidina moramo unaprijed uplatiti €1.800,00. Slično će biti i u drugim bazilikama. Ako ne određena svota, a ono onda „očekivana“ – koverta u znak zahvalnosti. No, Bogu hvala, uspjelo se potražnjama, pregovorima a onda i konačnom pogodbom, kako s prijevoznicima (autobusi i brod) tako i u pronalasku smještaja u Rimu, zadržati na početnoj cijeni. Dakle, cijena ostaje € 260,00. Hodočasnici su do sada uplatili € 250. U autobusima će se trebati prikupiti još ovaj ostatak od € 10,00.
U cijenu uključeno:
          vožnja autobusom visoke turističke klase
          vožnja brodom (bez ležaja u kabinama)
          tri polupansiona u Rimu (tri noćenja; večera u ponedjeljak, utorak i srijedu te doručak u utorak, srijedu i četvrtak). Za ostale objede brinu se hodočasnici sami. Hoće li to biti sendviči koje će nositi sa sobom ili neki drugi način, po izboru svakog pojedinog hodočasnika.
          stručno vodstvo po Rimu
          dozvole za autobuse u Asizu i Rimu
          parking u Loretu
          putno osiguranje za svakog hodočasnika
          hodočasnički vodič i kapa
 
Bilo bi dobro hodočasnike upozoriti
          Svakako se ispovjediti, bilo prije hodočašća ili za vrijeme samoga hodočašća. Na hodočašću je 17 svećenika. Podsjetiti na mogućnost i uvjete potpunog oprosta.
          Ponijeti sa sobom hrane, jer prvi organizirani objed je po dolasku u Rim (večera u hotelima u ponedjeljak 7. listopada.
          Onima kojima je teško provesti noć na sjedištu, mogu na brodu pronaći prostore i kutke gdje ispružiti vreću za spavanje i malo odspavati. Trajekt je klimatiziran. Ponijeti neku odjeću (jaknu ili nešto slično) za dvije noći na trajektu da se može malo ogrnuti ili čak i pokriti.
          Putovnica.
          Cijene u Rimu su promjenljive. Npr. kad se kava pije s nogu može koštati 1 Euro a kad se sjedne i do 10 Eura. Pripaziti na to i pitati vodiča.
          Ne znamo kakvo će biti vrijeme, ali bilo bi najbolje kada bi sa sobom imali kabanice. Jasno je da mogu i kišobrani ali preklopni. Klima je slična našoj u Hercegovini.
          Držati se uputa i dogovora.