SVETI BLAŽ – VLAHO

bLA-VLAHO
bLA-VLAHOSveti Blaž
Na današnji dan po svim crkvama dijeli se blagoslov grla ili kako naš narod kaže grličanje. Kroz ovaj blagoslov, vjernik pristupa svećeniku koji sa dvjema svijećama dodiruje grlo vjernika govoreći:  Po zagovoru svetog Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Gospodin bolesti grla i svakog drugog zla. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Ovaj je blagoslov takozvana blagoslovina naše Crkve koja se temelji na staroj predaji kako je sveti Vlaho dodirnuo grlo dječaka koji se gušio ribljom kosti. Tada se kost pomakla a dječak je normalno prodisao na radost svoje uplakane majke.
Kod blagoslovina poput ove, Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama , po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.
Sveti Blaž ili kako ga Dubrovčani nazivaju, sveti Vlaho jedan je od Četrnaestorice svetih pomagača.
Za njegov se život i djelovanje vezuju mnoge priče najviše vezane uz njegova iscjeljenja ljudi i životinja, no nažalost, kršćanskom svijetu su malo ili nimalo poznate povijesne činjenice o životu ovog znamenitog sveca.
Blaž je poticao iz grada Sebaste u Armeniji, a priča kaže da je rođen u bogatoj kršćanskoj obitelji u 4. stoljeću. Za svoje vrijeme, bio je izuzetno izobražen čovjek te je služio kao liječnik, koji je pomagao bolesnim i siromasima, vidjevši u svakom od njih Krista.
Već u ranoj mladosti odabrao je put nasljedovanja Spasitelja, a u vremenima teškim po kršćane, za vrijeme cara Licijana, postao je biskup.
Kao Božji namjesnik, pastir svoga stada, bio je prvi na udaru okrutnih progonitelja, no on je i dalje usprkos opasnosti bodrio vjernike da ne posustaju u vjeri. Njegova braća iz reda upozoravala su ga da mu je život u velikoj opasnosti, te se pred nasrtajima onih koji su željeli njegovu smrt, skrio u planine.
Tamo je ostao izoliran od svoje zajednice, no predaja govori kako su mu dolazile divlje životinje koje su bile bolesne, a svetac ih je liječio.
Nakon ozdravljenja u Ime Isusovo koje je vršio iako odvojen od svijeta, među kojima je i spomenuto ozdravljenje dječaka koji se gušio, vlasti ga ipak pronalaze i uhićuju.
No ni tu Božjim čudesima preko svetog Vlahe nije bio kraj, pričalo se da je, dok je hodao prema zatvoru, prošao pored vuka koji je razvlačio svinju dok je u blizini nesretna vlasnica svinje zapomagala zbog gubitka svoje životinje. Blaž je naredio divljoj zvijeri da ispusti plijen, i vuk ga je odmah poslušao.
Zahvalna žena kasnije je svecu u zatvor donijela hranu i svijeću da osvijetli svoju ćeliju.
Nakon što su ga zatočili, svetac je prošao mučenja, no sve ih je osnažen Duhom Svetim hrabro podnio. Naposljetku, njegovi su mu krvnici odrubili glavu, koja je kao relikvija 972. godine došla u naš Dubrovnik koji ga otada, više od 1 000 godina slavi kao svog sveca, moćnog zaštitnika grada
Kada se pogleda na tradiciju vezanu za ovog sveca, priče koje je ispunjavaju variraju, no sve govore o seljacima koji ga zazivaju upomoć zbog svojih bolesnih životinja.
I doista, i danas se bolesnoj stoci daje voda s blagoslovom svetog Blaža.
No ipak, najpoznatija je tradicija vezana uz ozdravljenje grlobolje zbog koje je i nastala i opstala crkvena tradicija grličanja o kojoj je bilo riječi na početku teksta.
Štovanje svetog Blaža nije poznato prije 8. stoljeća, no postao je jedan od najpopularnijih svetaca u srednjem vijeku, vjerojatno zbog njegove povezanosti s čudesnim izlječenjima. Tako sveti Blaž nije poznat samo u ovim krajevima već je kao svetac iznimno štovan i u Njemačkoj; u Španjolskoj gdje ga štuju kao San Blasa, u Francuskoj kao St Blaise, a u selu St Blazey u Corwallu u Engleskoj njegovo ime i danas živi.
Iako se o životu ovog sveca zapravo vrlo malo zna, predaja koja se vezuje za njegovo ime, a koja se prenosila sa koljena na koljeno, govori kako je sveti Vlaho bio uistinu u velikoj Božjoj milosti. Dubrovčani stoga s pravom mogu biti ponosni što imaju tako snažnog zagovornika kod Oca Nebeskog, a naravno, vjerujemo, i svi ostali koji zazovu njegov zagovor neće ostati neuslišani od Boga.