SVETI IVAN OD BOGA

Home / Kateheza / Mladi / SVETI IVAN OD BOGA
Ivan-od-Boga
Ivan-od-BogaSVETI IVAN OD BOGA

Život ovog sveca dokaz je velike Božje milosti kojoj nije nemoguće obuzeti i promijeniti čak i naizgled nepromjenjivo grešne i izgubljene duše.
Ivan od Boga,  po naravi je bio energičan i nemiran, ali i požrtvovan čovjek.
Rođen je u Portugalu 1495. godine, a svoju je mladost provodio većinom lutajući po cijeloj Europi mijenjajući različita zanimanja.
Veći dio mladosti ipak je proveo kao španjolski vojnik ratujući na bojnim poljima starog kontinenta, nakon čega je bio i pastir u Andaluziji te trgovac koji je prodavao vjerske slike i pamflete u Granadi.
No, 1539. godine, dogodio se potpuni zaokret u njegovu srcu.
Slušajući propovijed sv. Ivana Avilskog, tadašnji trgovac Ivan, poludio je od grižnje savjesti zbog svojih grijeha. toliko da je počeo vrištati i čupati si kosu. Sugrađani su ga smatrali mentalno ludim dok je ovaj obraćenik plakao i glasno naricao, te su ga zatvorili u hospicij na liječenje. No, Ivanovo stanje duha bilo je u potpunosti drugačije od onoga kakvim su ga smatrali ljudi iz njegove okoline. Za ovaj svijet, Ivan od Boga izgledao je lud, no Gospodin je za njega imao veliki plan.
Zatvoren u umobolnički azil, ovaj je svetac promatrao zdravim i čistim razumom uistinu bolesne ljude oko sebe i način na koji medicinsko osoblje postupa prema njima.
Tada je osjetio svoj životni poziv – služiti bolesnima i nemoćnima.
Kako to već Bog posloži, u bolnicu ga je došao posjetiti i čovjek čija ga je propovijed i potakla na obraćenje sveti Ivan Avilski koji je očito u ovoj ponovo rođenoj duši vidio bogatstvo duha te ga je tražio da služi Bogu.
Po izlasku iz hospicija, sveti Ivan od Boga, otpočeo je svoj novi put služenja slabima.
najprije je počeo prodavati drva hraneći siromašne svojom dobiti. potom je sagradio kuću u kojoj je sklanjao skitnice, prostitutke te njegovao bolesne.
Sagradivši bolnicu za prihvat siromaha u Granadi ostvario je svoj poziv koji je osjetio još dok je bio u hospiciju.
na koncu svog života, sveti Ivan od Boga, pokušao je prikriti svoju bolest, no jedna je plemkinja primjetila koliko mu je teško te se ponudila da ga njeguje.
Svetac je snažno zaplakao vjerujući da nije vrijedan utjehe dok drugi pate.
Tako krepostan i ponizan umro je 8. ožujka, a odajući mu počast, u pogrebnoj je povorci sudjelovala cijela Granada.
Bolnički red
Iako nikada nije osnovao red, svojim je životom udario temelj novoj redovničkoj službi – Družbi milosrdne braće koja će se brinuti za bijedne i bolesne.
Ova služba, i pet stoljeća od smrti ovog sveca djeluje u 45 zemalja svijeta kroz 250 modernih socijalnih ustanova kao što su bolnice, ustanove za retardirane osobe i duševne bolesnike, ustanove koje zbrinjavaju beskućnike, staračke domove, domove za napuštenu djecu, centre za ovisnike, te mnoge druge karitativne ustanove i organizacije.
Glavno obilježje reda milosrdne braće je u prihvaćanju i njegovanju bolesnika u cjelovitosti njegove osobe, tj. primjenom znanstveno-medicinskih metoda liječiti čitavu osobu.
Sve ovo pokazatelj je snažne karizme koju je Bog podario ovom, nekoć izgubljenom grešniku a sada velikom svecu.
Sveti Ivan od Boga je za svoje sugrađane, za umnike onog vremena bio lud jer je svim srcem prihvatio djelo Duha Svetoga te je na svom primjeru očitovao ono što je također veliki obraćenik, sveti Pavao rekao u svojoj poslanici  “Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta da posrami jake” (1 Kor 1,27).
Stoga, ugledajmo se na primjer današnjeg sveca te se zapitajmo koliko je u nama ljudske a koliko Božanske mudrosti, koliko smo spremni svjedočiti svoju vjeru kada to znači osudu i porugu svijeta?
Iskoristimo ovo korizmeno vrijeme kako bi svijetu pokazali, da ona Božja mudrost ipak više prebiva u nama, te slijedeći primjer današnjeg sveca, otvorimo oči i pogledajmo bližnje oko sebe.
Potrebitih je više nego ikada, pokažimo djelima svoju vjeru, baš kao što je to cijeloga života činio sveti Ivan od Boga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.