Sveti Leopold Bogdan Mandić

Sveti Leopold Bogdan Mandić

Sv. Leopold Bogdan Manidć je pohodio Neum

U utorak 12. svibnja slavimo blagdan našeg hrvatskog sveca porijeklom iz Herceg Novog sv. Leopolda Bogdana Mandića. Umro je na glasu svetosti 1942. godine. Njegove moći se čuvaju u Padovi kamo hodočaste mnogi hodočasnici.
Neum je osobito počašćen što su zemni ostaci sv. Leopolda 17. rujna 2017. pohodili naš grad. Na magistralnoj cesti ga je dočekalo silno mnoštvo vjernika iz Neuma i okolice na čelu s biskupom Ratkom Perićem, župnikom don Ivicom i više okolnih svećenika. Ministranti su ga dočekali kao počasna straža u dvoredu, a zbor je pjevao njegove litanije. Svečeve moći su se u Neumu znatno duže zadržale od predviđenog zbog oduševljenja, žive vjere i molitve svecu radosnog puka, čemu njegova pratnja  iz Padove i uprave kapucinskog reda Hrvatske nije odoljela,.
U Neumu je kapelica sestara Služavki Malog Isusu posvećena sv. Leopoldu, a u župskoj crkvi je u oltarištu njegov veliki lik, nacrt za budući mozakl, i kip u dnu crkve upravouz ispovjedaonice.
– Sveti Leopolde, moli za Neum koji je zahvalan za tvoj pohod i koji te na osobit način veoma štuje i uživa u plodovima tvoga zagovora!